Muutos herättää usein pelkoa ja epävarmuutta, ja se on ymmärrettävää. Hyvinvointialueemme on kuitenkin vasta toimintansa alussa. On tärkeää, ettemme tuomitse uutta mallia jo sen alkumetreillä. Muutoksia on tehty vanhoihin, totuttuihin käytäntöihin, mikä voi aiheuttaa mielipahaa ja jopa vastustusta. Tämä on täysin luonnollista – muutokset vaativat sopeutumista. Tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista saavuttaa paljon parempia tuloksia. Tarvitsemme vain yhteistyötä ja rohkeita päätöksiä, sillä keinot ovat jo tiedossa.
Omalääkärimalli on mielestäni yksi parhaista ratkaisuista, ja se tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Olen itse asunut useita vuosia toisessa EU-maassa, jossa perheemme sai heti muutettuamme oman perhelääkärin. Tämän lääkärin vastaanotolle oli aina turvallista mennä, koska hänellä oli ajantasainen tieto terveydentilastamme. Yhteistyö sujui luontevasti ja mutkattomasti.
Suomeen palattuamme olemme kuitenkin huomanneet merkittävän eron: täällä potilas-lääkärisuhteeseen ei synny samanlaista turvallisuuden tunnetta. Jokainen lääkärikäynti alkaa sairaskertomuksen läpikäynnillä, mikä on turhauttavaa sekä potilaalle että lääkärille. Omalääkärimallin käyttöönotto ratkaisisi tämän ongelman, parantaisi potilaiden saamaa palvelua ja todennäköisesti säästäisi myös erikoissairaanhoidon kustannuksia.
Digilääkäripalvelut ovat toinen merkittävä mahdollisuus tehostaa terveydenhuoltoa. Meillä on kokemusta yksityisten lääkäriasemien tarjoamista digipalveluista, ja ne ovat toimineet erinomaisesti. Selkeissä tapauksissa olemme saaneet diagnoosin ja lääkityksen tunnin sisällä. Digilääkäripalveluiden avulla voidaan tarjota nopeaa ja laadukasta hoitoa kaikille hyvinvointialueen asukkaille. Monet potilaat varmasti arvostavat mahdollisuutta hoitaa lääkärikäynti kotisohvalta sen sijaan, että he joutuisivat jonottamaan terveyskeskuksessa huonossa säässä.
Palveluiden tuottamistapa – julkisena vai yksityisenä – ei ole tärkein kysymys. Tärkeintä on, että kaikki asukkaat saavat laadukasta ja turvallista hoitoa. Yksityisten toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö tulee kilpailuttaa huolellisesti, ja palveluille on asetettava selkeät laatukriteerit, joiden toteutumista mitataan säännöllisesti.
Nyt on päätösten aika. Omalääkärimalli ja digilääkäripalvelut on otettava käyttöön mahdollisimman pian. Näillä ratkaisuilla voimme parantaa terveydenhuollon saavutettavuutta ja laatua koko hyvinvointialueella.
Hannu Räty
Alue- ja kuntavaaliehdokas 2025
Lisää kommentti
Kommentit